V tednu otroka smo na šoli organizirali kulturni dan pod naslovom Slovenija, od kod lepote tvoje.

Po uvodni uri, kjer so si učenci ogledali krajše promocijske filme o naši državi in skupaj nizali slovenske dosežke in kvalitete v obliki možganske nevihte ter reševali spletne kvize o Sloveniji, so se razporedili v delavnice, ki so jih pripravili naši učitelji. Tako smo organizirali sedem različnih delavnic na temo Slovenija.

V športni delavnici so izdelali miselni vzorec na temo slovenski šport in športniki ter si ogledali dokumentarni film o športni poti naše najboljše alpske smučarke in Korošice Tine Maze ter Luke Dončića. V nadaljevanju pa so v šolski telovadnici igrali različne športne igre (odbojko, badminton).

V kuharski delavnici  so skuhali domačo »repičevo župo«, spekli »štrudl« in koroške hlebčke. Preizkušali so svoje kulinarično znanje in pri tem zelo uživali.

 

»Zdelo se mi je fajn, čeprav so me določili, da pomivam posodo.« Manja

»Super se mamo, samo da ni pouka.« Lovro

 

Vse skupaj so zapisali v recept in na koncu pripravljene jedi tudi pokusili in pojedli. Pa dober tek!

Kako lahko medpredmetno povežemo slovensko književnost in glasbo s slovensko zabavno popevko, so se spraševali na glasbeni delavnici. Tako ne smemo pozabiti, da so poezijo Franceta Prešerna uglasbile različne glasbene skupine v različnih glasbenih žanrih. Prav tako so spoznali uglasbene pesmi Prežihovega Voranca, Svetlane Makarovič, Ferija Lainščka in drugih. V nadaljevanju pa so učenci zapeli in zaigrali ljudsko pesem Kje so tiste stezice.

 

»Relativno zanimivo!« Lan

V geografski delavnici so učenci spoznali in iz kolaž papirja izdelovali različne slovenske narodne noše.

V pisanju pesmi so se šestošolci preizkušali na gledališki delavnici in pisali izvirne pesmi o Sloveniji za Slovenijo. Nastale so zanimive pesmice.

Naši simboli so grb in zastava,
tudi naša himna je hit in zabava.
Tukaj so reke in potoki,
so kot visoki slovenski skoki.

 

Barve modra, bela in rdeča so čista sreča,
grb na zastavi pa kakor sveča, vedno goreča.
Dobri smo, ker skupaj držimo
in se veliko veselimo.

 

Tina je naša najboljša smučarka,
osvojila je pokale ter zmagala.
Janja pleza kakor koza,
zato zmaguje, da je groza.

Ela Krivec, Anamarija Kobolt, Eva Močivnik, Gaja Piko

 

»Fajn je, ker delamo po skupinah.« Maša

»Je še kar težko napisat pesem.« Gaja

 

Potekale pa so tudi tri likovne delavnice, kjer so učenci risali in v kolaž tehniki iz časopisov izrezovali črke, fotografije, ločila na temo slovenska himna.

 

»Zelo fajn ideja, lahko smo ustvarjalni.« Ilhana

 

Ker se zaradi epidemioloških razmer ne smemo družiti med seboj, tudi nismo mogli izpeljati zaključnega dela, kjer bi si lahko vsi učenci ogledali, kaj vse je na delavnicah nastalo, zato pa smo zapisali tale članek in priložili fotografije, ki so nastale med ustvarjanjem naših učencev.

Novinarska ekipa: Julija Pečovnik, Maks Lapanja, Iza Dorič in Ema Praper