V sredo, 20. oktobra, smo na OŠ Mežica za učence od 7. do 9. razreda pripravili predavanje Marte Kos. Učence sta na podlagi izraženega interesa izbrala profesorja Metka Ocepek in Borut Iršič.

Marta Kos je nekdanja novinarka in diplomatka, ki se v zadnjih letih posveča delu s človeškimi viri. Za učence naše šole je pripravila predavanje o Evropski uniji, ki ga je obogatila z osebnimi ter kariernimi izkušnjami. Orisala je svoja odraščajoča leta, ko je združevala zahtevne treninge plavanja ter srednješolskega izobraževanja. Nadaljevala je z opisom izkušenj pri prvih zaposlitvah ter tujino in posebnostih potovanj, ko še ni bilo Slovenije in širitve Evropske unije.

Osrednja tematika je bila usmerjena v motiviranje mladih, da se lahko z lastnimi ambicijami, znanji, talenti in vztrajnostjo dosežejo zastavljeni cilji, ki niso nujno skladni z ustaljenimi pričakovanji družine ali prijateljev. Učenci so z zanimanjem poslušali o njenih srečanjih z vodilnimi državniki evropskih držav, izpostavila je tudi pomen nacionalne ter evropske identitete.

Učence je posebej opozorila na velikanski pomen znanja tujih jezikov in branja, ki krepi besedni zaklad in razširja obzorja splošne razgledanosti. Ob tem je izpostavila nujnost osebnega poguma in dejstva, da se prevečkrat ustrašimo priložnosti, ker se manjšamo v svojih sposobnostih.

Dve šolski uri trajajoče predavanje smo zaključili z odprto debato, ko so učenci postavljali vprašanja o aktualnih temah cepljenja, epidemije, možnostih širitve EU in o tem, katero jed ima najraje in brez česa nikoli ne odpotuje v tujino.

prof. Borut Iršič