V okviru projekta Geopark Karavanke, ki ga že nekaj let izvajamo v vrtcu Mežica, smo letos v dveh skupinah raziskovalno pristopili k temi “Mokrišča – V naravo s škornji.” Skupaj smo si ogledali posnetke in fotografije na temo mokrišč v našem geoparku; rastline in živali, ki tam živijo. Odpravili smo se do bližnjega umetnega ribnika, da so si lahko otroci lažje predstavljali naravno okolje. Da bi bila tema bližje otrokom, smo se strokovne delavke odločile, da eno izmed zunanjih visokih gred spremenimo v “raziskovalno škatlo” oz. mokrišče. Z nami je sodelovala tudi ga. Darja Komar, ki je poleg nasvetov za izdelavo mokrišča prinesla tudi kačjega pastirja in modele ptic pevk, ki živijo ob omenjenem ekosistemu. 

In delo se je pričelo. Najprej smo iz grede odstranili zelenjavo in zelišča, prekopali zemljo in jo dobro namočili. Vanjo smo posadili pravo močvirsko travo, dodali kamne, mivko. Da bi izgledalo kot pravo mokrišče smo v posebno posodo dolili vodo, dodali pa smo tudi igrače živali, ki v resničnem svetu živijo v mokriščih.

Otrokom so bile dejavnosti zelo všeč, še posebej pa so uživali ob iskanju kamenčkov, oblikovanju mokrišča in igri z živalmi. Raziskovalna greda bo v uporabi celo šolsko leto, omogočala pa nam bo raziskovanje in igro v vseh letnih časih.

Otroci s Tjašo, Tino, Urško, Evo, Nino in Anjo.