GeoBioBlitz

V petek, 17. septembra in v soboto, 18. septembra, je šest učencev OŠ Mežica, pod vodstvom profesorja geografije in zgodovine, Borut Iršiča, sodelovalo v projektu GeoBioBlitz, v katerega nas je povabilo Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

Poleg naše šole sta bili na terenskih vajah prisotni še skupini iz OŠ Tržič in OŠ Kolezija iz Ljubljane. Program je obsegal terensko delo na lokacijah živalskega vrta v Ljubljani, na Pokljuki in v Planici. Tema letošnjega srečanja so bile klimatske spremembe in njihov vpliv na živalske ter rastlinske habitate. Učenci so spoznali projekt vnovičnega naseljevanja divjega risa v Sloveniji ter habitat divjega petelina. Ker smo bili večino časa na območju Triglavskega narodnega parka, so nam strokovnjaki različnih področij pripravili delavnice v naravi s področja geologije, geomorfologije, rastlinstva, živalstva, astronomije ter varovanja rečnih režimov.

Pri večini aktivnostih so lahko učenci sodelovali in se sami preizkusili v različnih znanjih. Zato so merili debelino gozdnih dreves, odčitavali drevesne letnice, iskali različne drevesne ter živalske vrste, spoznavali delo s teleskopom, iskali fosilne ostanke školjk, prepoznavali rise iz fotografij in se preizkusili v muharjenju na reki.

Ob tej priložnosti se še enkrat iskreno zahvaljujemo Veleposlaništvu ZDA v Sloveniji, predvsem naši gostiteljici, Charlotte Taft. Posebna zahvala tudi Ireni Mrak, ki nas je neumorno vodila skozi celoten program. In seveda vsem ostalim strokovnjakom, ki so nas na različnih lokacijah naučilo zelo veliko in nam omogočili nepozabno izkušnjo.

Projekt je skoraj v celoti financiralo Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

 

Borut Iršič